kulinaria (7)W niemieckiej kuchni dużą uwagę przywiązuje się do tego, aby wszystko było przyrządzone ?na bogato? oraz kaloryczne. To Niemcom można zawdzięczać zamiłowanie do wszelkiego rodzaju knedli oraz klusek z różnorodnymi sosami. Niemcy średnio lubią zupy. Zupy niemieckie mają zazwyczaj postać wywarów, w których nie znajdziemy zbyt wiele warzyw. Na obiad obowiązkowo musi być podane mięso w formie pieczeni. Może być nadziewana, np. z indyka lub kaczki. Bardzo ważnym elementem przy posiłku niemieckim jest deser. Niemcy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka. Do legendy przeszedł już smak tortu szwarcwaldzkiego. Jest to ciemne ciasto w białej, śmietankowej polewie z solidnym dodatkiem kandyzowanych wiśni z syropem. Jest to świetny deser do popołudniowej kawy, serwowanej po obiedzie. Niemcy słyną także z produkcji różnorodnych żelków, czyli słodyczy ukochanych przez dzieci i młodzież. Żelki mogą mieć różną paletę smakową, najsmaczniejsze są te z sokami owocowymi oraz z kwaśną posypką. Często kupuje się także gorzkawe żelki lukrecjowe.