Kuchnia polska ma w sobie wiele magii i tajemnicy. Jest inspiracją dla wielu przybyszów zagranicznych. Bogactwo polskiej kuchni sprawia, że opracowując menu nie można się nudzić. Polacy gościom z zagranicy chętnie polecają swoje narodowe dania. Z zup oczywiście króluje pomidorowa. Zachwala się ją w dwóch wersjach ? z ryżem lub makaronem. Inne zupy także cieszą się niesłabnącym powodzeniem ? ogórkowa, jarzynowa, czy choćby rosół ? charakterystyczna zupa podawana zazwyczaj jako pierwsze danie przy niedzielnym obiedzie. Do legendy przeszły już nasze tradycyjne polskie pierogi, przyrządzane na różne sposoby. Cieszą smakiem zarówno te przygotowywane ?na słodko? ? z serem, owocami, jak i te na słono, czy nawet ostro ? z kapustą i grzybami lub z mięsem. Najlepiej smakują, gdy po ugotowaniu zostaną jeszcze podsmażone delikatnie ze świeżą cebulką. Specjalnością polskiej kuchni są także liczne sałatki na bazie warzywnej. Tradycyjna sałatka ziemniaczana jest punktem obowiązkowym każdego świątecznego stołu.