Barmani na wesele (3)Składniki:

1. 20 dag kiełbasy (mogą być nawet parówki)
2. Około 1 kilograma papryki (mieszanej: żółtej, czerwonej i zielonej)
3. 20 dag małych pieczarek
4. 1 duża lub dwie małe cebule
5. Pół kilograma pomidorów
6. Papryka czerwona w proszku
7. 10 dag wędzonego boczku
8. 1 ząbek czosnku
9. Olej
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
11. Do dekoracji zielona pietruszka, papryczka chili

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać olej. Boczek pokroić drobną kostkę i wrzucić na patelnię z olejem, wysmażyć i zdjąć z patelni.
Cebulę obrać i pokroić w plastry i zeszklić na tłuszczu ze smażenia boczku. Patelnię zestawić z ognia a cebulę posypać czerwoną papryką w proszku.
Paprykę oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dołożyć do cebuli, posolić i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Pieczarki oczyścić i pokroić, dodać do papryki.
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić i dołożyć do papryki. Gotować mieszając aż prawie cały płyn odparuje, a następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekany ząbek czosnku a także usmażony boczek i jeszcze przez chwilę smażyć wszystko razem mieszając. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem udekorować.