kulinaria (17)Składniki:

60 dag polędwicy wieprzowej
15 pieczarek
2/3 szklanki śmietanki (słodkiej)
3 średnie cebule
1,5 łyżki mąki
Pól litra bulionu (może być z kostki)
Duża łyżka musztardy
5 ogórków konserwowych
4 łyżki oleju
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 12 części.
Rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć medaliony, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wyjąć z tłuszczu i trzymać w ciepłym piekarniku (50 stopni).
Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodać resztę tłuszczu, dodać cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i przesmażyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i mąką. Zasmażyć, ale nie rumienić. Ciągle mieszając rozprowadzić bulionem i śmietaną. Zagotować. Do sosu dodać musztardę i gotować 5 minut. Następnie dodać pokrojone w słupki ogórki i 6 łyżek zalewy z ogórków. Do sosu włożyć mięso i mocno podgrzać (nie gotować). Podawać z makaronem (świderki, kolanka, pióra).