blonnik-witalny-cena-3Składniki:

1. 1 duży kurczak
2. 10 dag czerstwej bułki
3. 20 dag wątróbek drobiowych
4. ? szklanki mleka
5. 5 dag masła
6. 2 łyżki oleju
7. 2 jajka
8. 3 ząbki czosnku
9. 1 cytryna
10. Pęczek świeżego koperku
11. Suszony koperek
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, koperkiem suszonym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Natrzeć tą mieszaniną kurczaka a następnie skropić sokiem z cytryny i wstawić na godzinę do lodówki.
Wątróbki oczyścić z błon i żyłek, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku a następnie odcisnąć. Oddzielić żółtka od białek; żółtka utrzeć z masłem, a białka ubić na sztywną pianę z odrobina soli. Do pokrojonych wątróbek dodać odciśniętą bułkę, posiekany koperek, żółtka z masłem i pianę z białek. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Kurczaka napełnić farszem a otwór spiąć wykałaczkami. Skrzydełka i nóżki przywiązać mocno do tułowia kurczaka i ułożyć go w natłuszczonej formie. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem, wlać parę łyżek wody i upiec (godziną w temperaturze 180 stopni Celsjusza). W czasie pieczenia polewać sosem.