Samodzielnie robione kiełbasy są pyszne

Kiełbasy można kupić w każdym sklepie mięsnym. Zarówno na kilogramy, jak i i w opakowaniach. Nie jest jednak tajemnicą, że wiele z nich nie smakuje dobrze. Nie brakuje też w nich polepszaczy smaku, chemii i różnego rodzaju niekoniecznie zdrowych dodatków. Warto więc pokusić się o samodzielne robienie kiełbas. Za jednym razem można zrobić ich sporo i część zamrozić. Wystarczą na wiele tygodni. Będą bez wątpienia smakować świetnie i będą też zdrowsze od tych ze sklepu.

Jak robić kiełbasy?

Przed zrobieniem kiełbas oczywiście trzeba kupić do nich mięso. Konieczne jest jego zmielenie i dokupienie flaków, które będzie się nadziewać mięsem. Tak powstaną kiełbasy. Nadziewarka do kiełbas nie jest konieczna. Wystarczy do maszynki do mięsa dokupić końcówkę do robienia kiełbas. Na nią nakłada się flak i kręcąc korbką maszynki powoli wypełnia się go zmielonym mięsem.

Kiełbasy można wędzić

Zrobione już kiełbasy można oczywiście podgotować. Lepszą opcją jest jednak ich uwędzenie. Nie jest to tak trudne jak mogłoby się wydawać. Oczywiście niezbędna w takiej sytuacji jest choć mała wędzarnia. W miarę zdobywanego doświadczenia w robieniu kiełbas, można tworzyć trudniejsze do zrobienia – choćby kiełbasy z dodatkiem nietypowych przypraw.