najlepsze-restauracje-lublin-3Składniki:

1. 3 duże strąki czerwonej papryki
2. 10 dag mielonego mięsa
3. 10 dag ryżu ( jedna torebka)
4. 3 łyżki białego sera
5. 1 duża cebula
6. Masło
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Papryki umyć i osuszyć. Wierzchy z zielonym ogonkiem odciąć, a pestki i białe włókienka usunąć delikatnie, aby nie naruszyć powłoki warzywa.
Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody (około 20 minut) i odcedzić. Ostudzić.
Cebulę obrać i drobno posiekać. 1 łyżkę masła rozgrzać na patelni i zeszklić, a następie dodać mielone mięso i podsmażyć. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać ugotowany ryż i biały ser; wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak powstałym farszem napełnić papryki, na farszu położyć po wiórku masła i przykryć ściętymi wierzchami.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem; ułożyć papryki i podlać niewielką ilością wody lub bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny.