Alkohol domowej roboty

Nalewki są zwykle alkoholowym ekstraktem z roślin. Stężenie alkoholu zazwyczaj nie przekracza 30%. W medycynie ziołowej nalewki alkoholowe są wytwarzane z różnymi stężeniami etanolu, najczęściej 25%.
Nalewki ziołowe nie zawsze są wytwarzane z użyciem etanolu jako rozpuszczalnika, chociaż najczęściej tak jest. Inne rozpuszczalniki obejmują ocet, glicerynę, eter dietylowy i glikol propylenowy z których wszystkie mogą być używane do spożycia wewnętrznego.
Przepisy na alkohol domowej roboty wskazują jak przygotować taką nalewkę w domu. Zioła są umieszczane w pojemniku i dodawany jest alkohol o zawartości 40% lub więcej. Słoik lub butelkę pozostawia się na 2-3 tygodnie, potrząsając od czasu do czasu w celu wymieszania i maksymalnego wydobycia smaku.
Etanol może rozpuszczać substancje mniej rozpuszczalne w wodzie, a jednocześnie zawartość wody może rozpuścić substancje mniej rozpuszczalne w etanolu. Czasami można zmieniać proporcję etanolu i wody w celu wytworzenia nalewek o różnych właściwościach ze względu na różne własności rozpuszczalników. Na przykład nalewka z nagietka jest zwykle wykonywana w 25% lub 90% etanolu. Zawartość alkoholu działa również jako środek konserwujący. Jest szeroko stosowany jako rozpuszczalnik do ekstrakcji.
Przepisy na alkohol domowej roboty są bardzo różnorodne, jednak warto samemu eksperymentować, aby otrzymać nalewkę o oryginalnym smaku. Warto także wykorzystywać do zrobienia alkoholu domowej roboty sezonowe owoce. Bardzo popularna jest nalewka z wiśni.