kulinaria (12)Składniki:

1. Około 1 kilogram czerwonych buraków
2. 2 łyżki majonezu
3. 2 łyżki naturalnego jogurtu
4. 2 ząbki czosnku
5. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
6. Garść obranych orzechów włoskich
7. Kilka plastrów ananasa
8. Sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraki dokładnie wyszorować, zalać wodą i ugotować na miękko razem ze skórką. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w dość dużą kostkę, przełożyć do salaterki. Plastry ananasa pokroić na mniejsze cząstki i dodać do buraczków, wymieszać. Jogurt i majonez połączyć w kubeczku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu i jogurtu. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać buraczki, doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a następnie odstawić na godzinę do lodówki.
Włoskie orzechy grubo posiekać i posypać sałatkę przed podaniem. Całość można posypać także umytą i drobno posiekaną natką pietruszki.