kulinaria (17)Składniki:

1. 2 czerwone grejpfruty
2. 20 dag owczego sera (ewentualnie 2 serki pleśniowe)
3. 1 opakowanie sałaty roszponki lub mix sałat
4. 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
5. 4 łyżki oliwy z oliwek
6. 1 łyżeczka miodu
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grejpfruty umyć, osuszyć, obrać z zewnętrznej skórki oraz białych włókienek.
Sałatę dokładnie opłukać i osuszyć. Do salaterki włożyć osuszoną sałatę i podzielonego na kawałeczki grejpfruta, wymieszać. Ser owczy pokruszyć ( a jeśli zamiast owczego używamy pleśniowego ? pokroić w niewielką kosteczkę).Serem posypać sałatę i grejpfruta.
Ocet wymieszać z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, powoli małym strumieniem dolewać oliwę cały czas mieszając; dodać miód nie przerywając intensywnego mieszania (można użyć trzepaczki) aż powstanie jednolity sos.
Sosem skropić sałatkę w salaterce i delikatnie przemieszać.
Sałatkę podawać natychmiast po przygotowaniu jako dodatek do pieczeni lub z czosnkowymi grzankami.