Gastronomia, Wózki i stoły

Praca kelnera to odpowiedzialne zadanie w każdej gastronomii. Na człowieka spadnie każde niezadowolenie klienta, a nawet najmniejszy błąd może go kosztować spalenie się ze wstydu (co najmniej). Podstawowe atrybuty kelnera to oczywiście odpowiedni strój, notes i długopis oraz portfel. Obsługa musi jednak na czymś podawać danie. Na co się zdecydować?

Podstawowe możliwości są dwie: kupujemy tace lub wózek kelnerski. Warto więc dobrze zastanowić się nad wyborem i przeznaczeniem sprzętów gastronomicznych.

Taca jest mniejsza i bardziej poręczna. Sprawdzi się w małych restauracyjkach, gdzie przestrzeń jest nieograniczona. Wzorów i kolorów jest mnóstwo, ale pamiętajmy, że plastikowe, jaskrawe modele z pewnością nie zyskają w oczach klientów. Nie ma też co inwestować w najtańsze tacki – z reguły się ślizgają i są po prostu… małe. Przy korzystaniu z nich wiele zależy od kelnera – każde zachwianie się, przypadkowe popchnięcie przez gościa czy po prostu zwykła chwila słabości mogą sprawić, że serwowane jedzenie wyląduje na ziemi. A tego nie chciałaby ani obsługa, ani klient.

Wózek kelnerski to pomysł na każdą gastronomię, w której jest miejsce do przejechania nim. Wielkości nie ma co z tacą oczywiście porównywać, niemniej funkcjonalność jest dużo większa. Na wózku kelnerskim zmieści się wiele potraw, często sprzęt jest wielopoziomowy co ułatwia serwowanie potraw. Dobre wózki posiadają hamulce i gumowe kółka, które zapewniają maksymalne bezpieczeństwo. Także przypadkowa „utrata posiłku” jest prawie niemożliwa – żeby wywrócić wózek trzeba uderzyć w niego naprawdę mocno. Dodatkowo sprzęt taki jest odporny na przeciążenia – co jak wiadomo w przypadku tacy zależy wyłącznie od kelnera.

Tacka czy wózek? Każde ma swoje zalety i wady, przyda się więc jedno i drugie. Profesjonalne wózki kelnerskie w sklepie Emaks.pl z pewnością spełnią swoje funkcje i ułatwią życie właścicielom gastronomii, kelnerom i klientom.