Argentyńskie wina

Argentyna jest jednym z największych producentów wina w Południowej Ameryce, a także na świecie. Wina pochodzące z tego kraju są bardzo popularne, chociaż świat może się nimi zachwycać od niedawna. Do lat 80. produkcja skierowana była przede wszystkim na rynek krajowy, więc oferta nie była wysokiej jakości. W tym czasie pojawili się jednak winemakerzy, którzy odkryli warunki do produkcji jakościowego wina przy mniejszych nakładach niż w innych częściach świata.

W prowincji Mendoza produkuje się większość krajowego wina, m.in. ze szczepów cabernet sauvignion, tempranillo, syrah, pinot noir, chardonnay. Jednak największą gwiazdą jest wino argentyńskie Malbec, które udaje się tu wyśmienicie.

Argentyńskie wina są bardzo cenione przez znawców oraz miłośników za pełnię, aksamitność i wyczuwalne owocowe, skoncentrowane nuty. Najczęściej winorośl uprawiana jest na wysokości 1000 m.n.p.m., zaś najwyższa znana uprawa znajduje się na 3015 m.n.p.m.

Surowe warunki klimatyczne chronią winorośl przed większością chorób, nie trzeba więc stosować środków chemicznych. To sprawia że argentyńskie wina są bardziej ekologiczne niż w pozostałych rejonach.