Wino nowozelandzkie
Historia wina nowozelandzkiego jest długa i skomplikowana. Niepowtarzalny klimat i topografia kraju zaowocowały produkcją jednych z najlepszych win na świecie. Spośród wszystkich win produkowanych w Nowej Zelandii, Sauvignon Blanc jest prawdopodobnie najbardziej znanym. Wino nowozelandzkie jest rozpoznawane na całym świecie od samego początku, kiedy francuscy osadnicy spróbowali go i byli pod wrażeniem, że po powrocie do domu przywieźli ze sobą skrzynie. W 1840 r. James Bus, by wpłynął do portu Wellington z ładunkiem czerwonych sauvignon z Wairarapa Valley, które sprowadził z Kalifornii – w ten sposób zapoczątkował międzynarodowe uznanie dla nowozelandzkiego winiarstwa.
Produkcja wina w Nowej Zelandii znana jest ze stylu Pinot Noir, ze względu na słoneczne, długie gorące lata. Winiarze stosują chłodny proces fermentacji i długie okresy maceracji, aby wydobyć smak owoców. Wino jest zwykle różowe lub czerwone. Klimat i gleba najlepiej nadają się do win Pinot Noir. Regiony Marlborough i Hawkę’s Bay są jednymi z najlepszych na świecie pinot noir.
Z jakim daniem może się komponować wino?
Właściwe wino może podnieść jakość każdego dania, od prostych dań z makaronu po złożone dania ze steków. Najlepiej zacząć od oceny wina, którego używasz. Gatunkowe wino najlepiej pasuje do wołowiny, jak cabernet sauvignon lub Syrach, a delikatniejsze wino jest lepsze do owoców morza lub drobiu.