Gastronomia, Tostery i opiekacze

Nie ma chyba osoby na świecie, która by nie jadła albo chociaż nie skosztowała pizzy. Znana jest na całym świecie, również w Polsce.

Jej początki w naszym kraju sięgają XVI wieku, wówczas podawana w formie okrągłego placka przyprawionego serem, mięsem i przyprawami. Była jednym z dań, które pojawiło się na królewskim dworze Sforzów podczas wesela Królowej Bony z Zygmuntem Starym. Pierwszą pizzerię w Polsce otworzono 8 marca 1974 roku w Słupsku.

W Polsce i na świecie powstało wiele restauracji, pizzerii, które oferują różnego rodzaju pizze. Lokale gastronomiczne prześcigają się w poszukiwaniu coraz to nowego smaku i rodzaju pizzy. Powszechnie wyróżnia się cztery rodzaje tej potrawy: pizzę neapolitańską, pizzę typu Lazio, pizzę Sycylijską oraz pizzę białą. Stosunkowo pizza nie jest droga i powszechnie dostępna. W każdym mieście, nawet małym funkcjonuje pizzeria. Aby pozyskać jak najwięcej klientów, pizzerie oferują dowóz do domu. Z tego względu pizza najczęściej serwowana jest w weekendy, kiedy jest wolny czas od pracy i można się zrelaksować. Niektórzy ograniczyli się do własnoręcznego zrobienia domowej pizzy. Nie potrzeba do tego jakiegoś wyszukanego sprzętu gastronomicznego. Czy musimy być zaopatrzeni w specjalne opiekacze, piece do pizzy? Na domowe warunki wystarczy nam domowa kuchenka lub piec, w którym normalnie pieczemy pyszne, słodkie ciasta.

Pizza jest potrawą bardzo smaczną i prostą w przygotowaniu. Jest wiele przepisów na wyrobienie ciasta, dlatego należy poszukać najbardziej nam odpowiadający i wypróbować kilka innych. Składniki jakie głownie wykorzystamy w trakcie przygotowania pizzy to: ser, sos pomidorowy, przyprawa do pizzy, pieczarki, szynka, cebula, papryka, ale również owoce morza, boczek, ser feta, ser camembert, owoce takie jak ananas, kukurydza i wiele innych. Możliwości tak naprawdę jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od ochoty i inwencji twórczej kucharza. Oczywiście w profesjonalnej pizzerii, nasz pyszny placek zostanie wypieczony w specjalnym piecu do pizzy. Nie należy zrażać się tym sprzętem gastronomicznym i popadać w kompleksy. W domowej kuchni również powstanie pyszna pizza. Do przygotowania pizzy nie potrzeba nam wyszukanych urządzeń gastronomicznych, najważniejsze są chęci i głód 😉